Apple je tijekom 2023. povukao ovih pet proizvoda s tržišta

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SADA kada smo stigli do kraja 2023. godine, vrijeme je da bacimo pogled na neke od uređaja i dodataka koje je Apple povukao s tržišta tijekom proteklih 12 mjeseci.

iPhone Mini

U rujnu, nakon lansiranja serije iPhone 15, Apple je okončao proizvodnju iPhonea 13 mini, označavajući time kraj ere iPhonea mini. Iako je obnovljena verzija iPhonea 13 mini trenutno dostupna putem Appleove online trgovine u SAD-u, ovaj model s 5.4-inčnim zaslonom i tankim okvirima bio je favorit među poklonicima manjih pametnih telefona. Međutim, istraživanja tržišta ukazuju na nisku prodaju u usporedbi s drugim iPhone modelima. Prošle godine Apple je odlučio preskočiti izdanje iPhonea 14 mini, zadržavajući iPhone 13 mini kao pristupačniju opciju.

Sada najmanji iPhone u ponudi je potpuno novi iPhone SE s 4.7-inčnim zaslonom, ali sa zastarjelim dizajnom koji uključuje tipku Home i deblje okvire. Šuška se da će sljedeći iPhone SE imati veći zaslon od 6.1 inčem.

13-inčni MacBook Pro

U listopadu, tijekom događaja “Scary Fast”, Apple je povukao 13-inčni MacBook Pro iz ponude. Ovaj laptop je nosio dizajn star sedam godina, a posebno je značajno što je bio posljednji Mac opremljen Touch Barom umjesto tradicionalnim fizičkim funkcijskim tipkama.

Učinkovitu zamjenu za 13-inčni MacBook Pro predstavlja početni model 14-inčnog MacBook Proa s ugrađenim M3 čipom.

MagSafe baterija

U rujnu, nakon predstavljanja serije iPhone 15, Apple je obustavio proizvodnju MagSafe Battery Packa. Objavljen 2021. godine, ovaj dodatak magnetski se pričvršćivao na stražnju stranu iPhonea 12 i novijih, pružajući dodatne sate trajanja baterije. Unatoč tome što su svi modeli iPhonea 15 sada opremljeni USB-C priključkom, baterija i dalje koristi Lightning priključak za punjenje, čineći ju zastarjelom.

MagSafe Duo punjač

U rujnu, nakon predstavljanja serije iPhone 15, Apple je prekinuo proizvodnju MagSafe Duo Chargera. Lansiran 2020. godine, MagSafe Duo Charger bio je sklopiva podloga za punjenje koja je sadržavala MagSafe punjač za iPhone te magnetski paket za punjenje Apple Watcha. Baš kao i MagSafe Battery Pack, ova podloga koristila je Lightning priključak za punjenje.

Kožni dodaci

U rujnu je Apple obustavio prodaju svojih kožnih dodataka, uključujući kožne maske za iPhone, MagSafe Wallet, remenčiće za Apple Watch i ostale proizvode. Ova odluka predstavlja korak tvrtke prema odgovornijem pristupu prema okolišu. Umjesto kože, Apple je uveo novi materijal FineWoven tkanine za svoje dodatke, ističući da ima “značajno manji” ekološki utjecaj u usporedbi s kožom. Međutim, kupci su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što su nove maske za iPhone sklonije ogrebotinama i mrljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *