Apple će zaustaviti prodaju nekih Apple satova u SAD-u

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U PONEDJELJAK je Apple najavio da će prestati prodavati određene verzije svog najprodavanijeg pametnog sata u SAD-u počevši od kraja ovog tjedna.

Odluka da se iznimno popularan proizvod ukloni s polica trgovina proizlazi iz nedavne presude Komisije za međunarodnu trgovinu (ITC), koja je utvrdila da Apple krši patent medicinske tvrtke Masimo za pulsni oksimetar. Ta tehnologija koristi svjetlost za očitavanje razine kisika u krvi. Apple je predstavio značajku pulsnog oksimetra koja koristi tu metodu 2020. u svojoj liniji Apple Watch Series 6.

Sada se Apple suočava s mogućnošću zabrane ovih modela osim ako ne napravi značajne promjene u načinu rada Apple Watcha ili ako predsjednik Joe Biden stavi veto na presudu tijekom razdoblja revizije. Iako razdoblje revizije ne završava do 25. prosinca, Apple je izjavio da poduzima preventivne korake radi usklađivanja s odlukom ITC-ja, što uključuje povlačenje nekih proizvoda s tržišta.

Apple je za CNN rekao da više neće prodavati svoje modele Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 u Sjedinjenim Državama, počevši od četvrtka na Apple.com i u trgovinama nakon 24. prosinca.

Drugi će modeli zasad ostati dostupni za kupnju, ali ako se odobri zabrana uvoza, bit će teško doći i do drugih verzija. To bi uključivalo Apple Watch Series 6 i novije te sve modele Apple Watch Ultra. Zabrana neće utjecati na prodaju Apple Watch SE, prema Appleu. Neki trgovci rekli su za CNN da još uvijek planiraju prodavati uređaje.

Ako presuda ostane, Apple je izjavio da će “nastaviti poduzimati sve potrebne korake” kako bi proizvodi bili dostupni korisnicima “što prije”.

Zašto Apple to radi?

Appleova odluka da ukloni jedan od svojih najpopularnijih proizvoda s polica uslijedila je nakon tekućeg spora s Masimom oko njegove značajke kisika u krvi. Apple je promovirao svoj pametni sat kao uređaj za spašavanje života pridonoseći popularnosti Apple Watcha kao najprodavanijeg sata na globalnoj razini. Međutim, njegov sudski spor s Masimom prijeti narušiti tu reputaciju.

Prije dva mjeseca ITC je utvrdio da je nekoliko modela Apple sata prekršilo Masimove patente za pulsni oksimetar pokrenuvši razdoblje revizije koje bi omogućilo Appleu pregovore o licenciranju s Masimom ili da odbije prihvatiti zabranu.

Izvršni direktor Masima Joe Kiani rekao je za CNN da se Apple nije obratio tvrtki za ugovor o licenciranju ili nagodbu, ali da je otvoren za oboje.

U isto vrijeme Apple tvrdi da čvrsto vjeruje u netočnost zaključaka ITC-ja i traži njihovo poništenje. Planira donijeti odluku pred saveznim sudom. Osim toga, Apple je rekao da je predstavio dokaze koji pokazuju kako bi zabrana negativno utjecala na zdravstvenu skrb, znanstvena i medicinska istraživanja te korisnike Apple Watcha koji se oslanjaju na EKG, kisik u krvi i druge značajke povezane sa zdravljem.

Kiani je rekao kako vjeruje da je odluka o zaustavljanju prodaje uređaja posljednji potez u tekućoj borbi za patente.

Zaplet se dodatno intenzivirao prošle godine kada je proizvođač Apple Watcha podnio dvije tužbe za kršenje patenata protiv Masima tvrdeći da je tvrtka kopirala patentirane značajke Apple Watcha za svoj W1 uređaj.

Predsjednik Biden ima 60 dana da razmotri odluku ITC-ja

Predsjednik Biden ima 60 dana da razmotri odluku ITC-ja prije nego što zabrana stupi na snagu. To nije prvi put da predsjednik mora uskočiti kad je riječ o patentu koji uključuje Apple.

Godine 2013. predsjednik Obama stavio je veto na odluku ITC-ja o zabrani starijih iPhonea i iPada nakon što je utvrđeno da je Apple prekršio jedan od Samsungovih patenata. Bio je to prvi put da je administracija poništila zabranu ITC-ja u više od 25 godina.

Utjecaj na prodaju

Direktor u ABI Researchu David McQueen rekao je za CNN da bi odluka o održavanju dostupnosti satova za kupnju do 24. prosinca trebala pomoći u umanjivanju financijskih posljedica pauze omogućivši kupcima nekoliko dana da kupe uređaje prije Božića.

“Iako je Apple vodeći igrač u sektoru s oko 24% tržišnog udjela, to možda neće previše utjecati na njegovo poslovanje ako može povećati prodaju u ovih zadnjih nekoliko dana, pod pretpostavkom da ima dostupnih zaliha”, rekao je. “Možda će moći preživjeti blagdansku sezonu bez previše utjecaja na prodaju.”

Apple je prodao 49 milijuna pametnih satova u 2022. i oko 26.7 milijuna u prvih 9 mjeseci 2023.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *